VENDÉGLÁTÁS SZAKMACSOPORT

SZAKÁCS34 811 04


A szakács legfontosabb feladata, hogy a korszerű ételkészítési technológiáknak megfelelően, illetve saját ötletei alapján készítse, adagolja, tálalja az ételeket, szervezze a konyhai munkát, a beszerzést, az előkészítést. A vendégek elvárásának megfelelő ételválasztékot alakítson ki.

A képzés megkezdésének feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)

  • Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Hajószakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Melegkonyhai szakács
  • Pizzakészítő szakács

 

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

                         



PINCÉR34 811 03


A vendéglátás egy dinamikusan fejlődő ágazat. Egyre több étterem, szálloda nyitja meg kapuit. Az éttermekben a vendéglátó a pincér, aki fogadja az üzletbe betérő vendégeket, helyre kíséri őket, felveszi a rendelésüket. A vendég kívánságának megfelelően ajánlást tesz az ételekre és italokra. Egyes esetekben különleges felszolgálási műveleteket végez, csoportokat fogad, társas étkezéseket bonyolít le, a vendég asztalánál készít ételt, majd felszolgálja azokat. A közlekedési eszközökön, de a szállodai szobákban is ő végzi a felszolgálási munkálatokat.

A képzés megkezdésének feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

 

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök): pincér


A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

                       



FOGADÓS34 811 06

A képzés megkezdésének feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

vagy iskolai előképzettség hiányában
A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok):

 Panzióvezető

Turistaszálló-vezető

Vendéglátó egység/szervezet vezetője

Csárda üzletvezetője

Étterem üzletvezetője

Kertvendéglő üzletvezetője

Vendéglő üzletvezetője

Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)

Büfé-, bisztróvezető

Étkezdés

Kifőzdés

Kocsmáros

Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása: a vendéglátóegységhez fűződő szervezési, gazdálkodási, üzletviteli és marketing alapok ellátása, a vendégek fogadása, kiszolgálása, a fogadó konyhájához és étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek-, továbbá a vendégek programjainak szervezéséhez és lebonyolításához fűződő segítő tevékenységek ellátása.

             


VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ35 811 02 

A vendéglátó üzletvezető önállóan vezeti és működteti a vendéglátó üzleteket, irányítja és ellenőrzi a beosztottakat, tartja a kapcsolatot az üzleti partnerekkel, betartja és betartatja az aktuális gazdasági és jogi szabályozókat.

 

A képzés megkezdésének feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Szakmai előképzettség: 34 811 01 Cukrász, 34 811 04 Szakács, 34 811 03 Pincér, 34 811 06 Fogadós

Előírt gyakorlat: szakmai előképzettségben szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább két éves gyakorlat

A szakképesítés-ráépüléssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok):

Bárvezető

Cukrászdavezető

Cukrászüzem vezető

Csárda üzletvezetője

Étterem üzletvezetője

Konyha-vezető (Séf)

Munkahelyi étkezde, étterem vezetője

Népkonyha vezetője

Vendéglő üzletvezetője

Büfé-, bisztróvezető

Cukrászda-, fagylaltozó vezető

Eszpresszó-, kávézóvezető

Italboltvezető

Kávéház üzletvezetője

Söröző üzletvezetője

Teázó üzletvezetője

A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:

A vendéglátó üzletvezető önállóan működteti, szervezi a vendéglátó üzlet működési folyamatait. Ellenőrzi és irányítja a beszerzést, termelést, értékesítést és a raktározást. A vendéglátó üzletvezető gondoskodik a belső- és külső kapcsolatokról, biztosítja a gazdasági és dokumentációs szabályokat, kezeli a marketinget. Az üzletvezető feladata az érvényben lévő jogszabályok és előírások betartása, betartatása. Az üzletvezető tárgyi- és humánerőforrás-gazdálkodást folytat, felelősséggel tartozik a rá bízott eszközökért.