SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA (2017.04.21)

Ismerd meg, próbáld ki az általunk kínált lehetőségeket a faipar, a fémipar, az építőipar, a vendéglátás és a szociális ágazat területén!
PROGRAMOK

Egészségügyi szűrések

Vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-, testzsír mérése. A szűrővizsgálatokat szakképzett ápoló vezetésével tanulóink végzik.

 

Egészséges táplálkozásról, diétákról

Dietetikus bemutatja, hogyan készítsünk a mindennapokban egészséges ételeket. Ételbemutató, kóstoló.  Közreműködik a prevencióban, egészségnevelésben, betegek élelmezését megtervezi, egészségügyi és közétkeztetésben diétás étrendet tervez, felügyeli és irányítja az ételek elkészítését. Táplálkozási tanácsokat ad.

 

Szeretek főzni!

Az ide látogatók a tanulók segítségével aktív részesei lehetnek a munkafolyamatoknak: zöldségek előkészítése, gyalulása; házi majonéz készítése; hot-dog összeállítása; fánktészta összeállítása; fánk sütése.

A vendéglős tanulók az elkészített ételeket kínálják az érdeklődőknek, illetve az előkészített asztalon az eszközök szakszerű elhelyezésével bemutatják a díszterítés fortélyait, illetve néhány olyan praktikát, mellyel az otthoni vendégvárást is ünnepélyessé tehetjük.

 

Faipari kisgép-bemutató

Különböző a faipari tevékenységek során alkalmazott elektromos kisgépek bemutatója, kipróbálási lehetősége. Fából készült bútorok, egyéb termékek szakszerű védelme. Szakmai bemutató a különböző festékcsaládokról.

 

Internet veszélyei

Az internet nagyszerű eszköz, de veszélyeket is rejt. A gyermekek és a fiatalkorúak védelme az internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb kérdés napjainkban. A tisztességes weboldalak mellett találkozhatunk olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat vagy az egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésre káros tartalmakat közölhetnek.

 

A formarajz és dinamikus formarajz

Ehhez a fajta rajzoláshoz egyáltalán nem szükséges előzetes tudás, sem különleges tehetség, hiszen nem egy külső tárgyat rajzolunk le. A formarajz elsősorban a folyamatra és a rajzolásra, mint a tevékenység ideje alatt születő érzésekre helyezi a hangsúlyt.

Tehát kezdetben a formarajz célja a formaérzék felébresztése. A formarajz olyan képességeket készít elő, amelyekre a mindennapi életünk során szükségünk van. Amint elkezdünk a papír fölött láthatatlanul körözni a ceruzával, azzal máris elindítunk egy belső folyamatot, ami belső megéléssé válhat. Egyes iskolákban a gyermekek ezt használják, amikor írni és olvasni tanulnak.

A formarajz attól válik dinamikussá, hogy a ceruza a rajzolás folyamata közben nem emelkedik el a papírtól, ezért a rajzolás közbeni dinamika megmarad, s így megélhetővé válik az az élénkítő, ébresztő erő, melyeket az ősi formák adnak, amelyek egészséget teremtő erőket szabadítanak fel.

A formarajznak az is célja, hogy oly módon ösztönözze a belső észlelést, hogy általa a gondolkodás az intellektuális formákba való visszalépés nélkül fejlődhessen. A belső folyamatokon keresztül képesek vagyunk tudatosak lenni, éberek, összeszedettek, és megfelelően reagálni az adott pillanatban.

 

Serdülőkor: krízis vagy deviancia

A serdülőkorban megjelenő viselkedési formák, a felnőtt társadalom által devianciának címkézett magatartásmódok fejlődési perspektívából nézve, sok esetben nem is valódi devianciák, hanem a serdülőkor fejlődési feladatainak megoldásáért folytatott küzdelem megjelenési formái. A deviáns karrier kialakulásában nagy szerepe van annak, hogy a környezet képes-e megfelelő határokat szabni, valamint annak, hogy az újonnan megjelenő magatartásmódokat miként minősítik a felnőttek. Az előadás elméleti keretét a serdülőkorról vallott nézetek és a deviancia fogalmának ismertetése képezi. A különböző nézetekről és kutatásokról szerzett ismeretek segíthetik a serdülőkorú gyermekekkel dolgozókat abban, hogy el tudják különíteni a serdülőkorral természetes módon velejáró normatív krízist a devianciától vagy patológiától.

 

Fémipari kisgép-bemutató

Különböző a fémipari tevékenységek során alkalmazott elektromos kisgépek bemutatója, kipróbálási lehetősége. Fémből készült bútorok, egyéb termékek szakszerű védelme. Szakmai bemutató a különböző festékcsaládokról.

 

Falazd magad! - Célkeresztben a kisméretű tégla

A kőműves és hidegburkoló feladata kiterjed az előkészítő tevékenységtől kezdődően, a  mérési feladatokon át a kivitelező tevékenységekig. Feladatai közé tartozik az épületek és épületrészek létesítése, javítása, karbantartása, felújítása és bontása, valamint kültéri és beltéri felületek hidegburkolása.

 

Tombola

A Szakmák Éjszakája rendezvényen a helyszíni regisztráció alkalmával a látogatók, résztvevők tombolajegyet kapnak a regisztrációs pontokon. A nyereményeket az iskolával kapcsolatot tartó vállalkozók, vállalkozások ajánlották fel.Ismerd meg, próbáld ki az általunk kínált lehetőségeket

a faipar, a fémipar, az építőipar, a vendéglátás és a szociális ágazat területén!

Az eseményről készült fényképek >>>