Home » GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT

GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT

ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS (34 582 03)

Az épület- és szerkezetlakatos feladata könnyű-, nehéz-, acél- és fémszerkezetek elemeinek létrehozása. Ilyen szerkezeteket használunk az épületek alapozásától kezdve a csarnok-szerkezetek felépítéséig. Munka-feladata a nyílászárók elkészítése és egyéb szerkezeti elemek megrendelésre való előállítása. Feladatainak másik csoportját a földbe mélyesztett, vagy látható tartályok készítése jelenti. A szerkezetlakatos készíti el a kazánok külső házát, illetve számtalan fűtő és hűtő eszköz, illetve tároló kamra alapját. A lakatosok által készített szerkezetek adják az alapját a villany és távvezeték oszlopok, a hidak és tornyok építésének is. Kiemelten fontos feladatai közé tartozik a fémszerkezetek javítása és karbantartása, hiszen a közlekedést, távközlést segítő szerkezetek, valamint a fűtést, hűtést, tárolást szolgáló tartályok a folyamatos használat során kophatnak és meghibásodhatnak.

Az épület- és szerkezetlakatos a gyártási és karbantartási tevékenységeit műszaki dokumentációk alapján végzi. A gyártás során a kézi- és a gépesített kézi szerszámokkal, univerzális szerszámgépekkel munkálja meg a szerkezeti elemeket. A gyártási folyamatban mérő, ellenőrző eszközöket használ. A szerelési tevékenységeknél az elvégzendő technológiának megfelelően szerszámot, segédeszközt és készüléket választ és használ.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi jogszabályokat, előírásokat, valamint a szakmára, és egyéb szerelési-javítási technológiára vonatkozó előírásokat betartani és betartatni.
Alakítani a munkadarabot kézi és gépi forgácsoló alapeljárásokkal. Alapszerelési műveleteket végezni, oldható és nem oldható kötéseket készíteni.

 

 

Általános minőségű hegesztett kötést készíteni gázhegesztéssel, bevontelektródás kézi ívhegesztéssel, fogyóelektródás védőgázas (MIG/MAG) ívhegesztéssel, argon védőgázas volfrámelektródás ívhegesztéssel. Egyszerű alkatrészről szabadkézi vázlatrajzokat és műszaki rajzokat készíteni, olvasni, értelmezni.

 

 

Elkészíteni, vagy megrendelni a célszerszámokat, összeállító sablonokat a bonyolult speciális épületlakatos munkához. Előkészíteni a munkafeladat végrehajtását, az ahhoz szükséges anyagokat, segédanyagokat, előre gyártott elemeket, gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, felfogó- és befogó-eszközöket, védőfelszereléseket.

 

 

Elvégezni a szakirányú garanciális épületlakatos-ipari ellenőrzéseket, javításokat. Gépipari alapméréseket,

alak- és helyzetpontossági méréseket végezni.

Képlékenyalakítást végezni a speciális épületlakatos munkadarabokon kézi, illetve kisgépes eljárásokkal.
Kiválasztani, ellenőrizni és karbantartani az általános kézi és kisgépes fémalakító műveletekhez használatos gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, védőfelszereléseket.

 

Korrózió elleni általános bevonatot és felületvédelmet készíteni, a korrózióra hajlamos épület- és szerkezetlakatos fémszerkezeteken.
Lemezeket megmunkálni, összeállítani és hegeszteni.
Magasban végzett szerelési folyamatokat értelmezni, végezni .
Oldható és nem oldható kötéseket és helyzetbiztosító elemeket készíteni, bontani, javítani és cserélni. Zárat, biztonságtechnikai eszközöket cserélni, szerelni, ellenőrizni.

 

 

HEGESZTŐ (34 521 06)

A gépalkatrészek vagy különböző szerkezetek készítésekor elkerülhetetlen feladat az egyes különálló szerkezeti elemek összekötése.
A hegesztő feladata a különböző fémekből készült szerkezeti elemek, járművek, daruk, hidak, csővezetékek, kazánok stb. alkatrészeinek és részegységeinek az összekötése, a törött alkatrészek javítása különféle hegesztési eljárásokkal.  A hegesztő méretre szabja a munkadarabot, fémtisztára megtisztítja a varrat helyét, tematikus vágásnál ellenőrzi a láng-, plazma- vagy lézerívet; szükség esetén beállításokat végez, élelőkészítést végez. Végrehajtja a hegesztési feladatot, eltávolítja a salakot és a fröcskölődéseket ívhegesztés esetén, ellenőrzi a hálózatot. Kiválasztja a hegesztőgépet.

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik a munkavédelmi előírásoknak megfelelően képesek:

  • hegesztett kötések készítésére,
  • forrasztási feladatok elvégzésére,
  • termikus vágások végrehajtására,
  • elektromos ívhegesztői, lánghegesztői munkák végzésére,
  • hegesztő berendezések működtetésére, napi karbantartására.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Cím: 8960 Lenti, Petőfi S. út 23.
Telefon: +36 92/551-223
Fax: +36 92/551-224
E-mail: iskola@lamfalussy-lenti.sulinet.hu
WEB: www.lamfalussy-lenti.sulinet.hu
OM azonosító: 203067

JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSI TERV

HASZNOS LINKEK

Képtalálatok a következőre: facebook kép