Home » FA- ÉS BÚTORIPAR ÁGAZAT

FA- ÉS BÚTORIPAR ÁGAZAT

A Fa- és bútoripar ágazat életpályák számtalan szakmáját fogja össze. Mindben közös, hogy alkotó, kreatív munkával hoz létre használati tárgyakat, melyek hétköznapjainkban nélkülözhetetlenek, kényelmünket szolgálják, használatuk biztonságot és sok örömöt okoz.

Épületek alkotóelemeitől kezdve (pl. fa alapanyagú falazóelemek, nyílászárók) a tároló- és ülőbútorokon át (iroda-, konyha-, lakószobaszekrények, asztalok, ülőgarnitúrák, ágyak, székek) a műalkotásokig (szobrászat, faragás, intarziák, díszletek) rendkívüI széles a skála.

Az iparágban elsősorban hazai alapanyagokból exportképes termékek készülnek. A gyárak, üzemek, műhelyek az ország egész területén megtalálhatók.

A duális képzésben résztvevő diákok modern, jól felszerelt műhelyekben gyakorolhatják a kézműves praktikákat, de ipari környezetben elsajátíthatják a legfrissebb digitális CNC technikával működő berendezések kezelését is.

A fa- és bútoripari szakmát azon fiataloknak ajánljuk, akik szépérzékkel rendelkeznek, fogékonyak a design iránt, szeretnek fa-, bőr és textilanyagokkal elmélyülten, önállóan alkotómunkát végezni, s büszkék azok eredményére.

VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK S ÉVES TECHNIKUMI KÉPZÉSBEN

 • Faipari technikus

VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK 3 ÉVES SZAKKÉPZÖISKOLAI KÉPZÉSBEN

 • Asztalos
 • Kárpitos


Asztalos (3 éves képzés)

Fa-és bútoripar 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Az asztalos egy olyan faipari szakma, amelyet a hagyományos kézműves munka mellett a gépi technológia, a digitalizáció jellemez. Az asztalos különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, nyílászárók és belsőépítészeti munkák elkészítését, szerelését, javítását és felújítását végzi. Az asztalos az a szakember, aki munkája révén a családok számára igazi otthont, a közösségek számára pedig a munkahelyeken harmóniát teremt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kreativitás, önállóság, precizitás, igényesség, megbízhatóság, problémamegoldó képesség, felelősségvállalás, fegyelmezettség, rugalmasság.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

 • ellenőrzi a munkavégzés feltételeit, helyszíni méréseket végez;
 • értelmezi a gyártási dokumentáció tartalmát és használja a szakmai alapfogalmakat;
 • biztosítja és ellenőrzi a szükséges anyagokat és eszközöket;
 • faipari, asztalosipari alapszerkezeteket készít, helyszíni szerelést végez;
 • különböző funkciójú bútorokat (asztalok, ülő- és fekvőbútorok, szekrények, kiegészítő bútorok) készít, összeszerel, beszerel, felújít;
 • ajtókat és ablakokat, lépcsőt, faburkolatokat gyárt, beépít, javít;
 • ismeri a beépítendő vasalatokat, és jártas azok beszerelésében;
 • egyéb faipari és asztalosipari termékeket gyárt;
 • működteti a munkavégzéshez szükséges gépeket, berendezéseket, mérőeszközöket;
 • együttműködik a faipari- és társszakmák egyes területeinek képviselőivel, szakembereivel.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret alkotni, a fával és faalapú laptermékekkel dolgozni, érdekli a design, kreatív és szereti a változatos tevékenységet. Dolgozhat alkalmazottként vagy a kiváló szaktudására alapozva vezetheti saját jól jövedelmező vállalkozását.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Cím: 8960 Lenti, Petőfi S. út 23.
Telefon: +36 92/551-223
Fax: +36 92/551-224
E-mail: iskola@lamfalussy-lenti.sulinet.hu
WEB: www.lamfalussy-lenti.sulinet.hu
OM azonosító: 203067

BEISKOLÁZÁS 2020-21

JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSI TERV

HASZNOS LINKEK

Képtalálatok a következőre: facebook kép